Treceți la conținutul principal

Când am cunoscut marea...


"- Mi-e dor de mare... Îmi place la mare că eşti curat tot timpul. Marea te spală...
- ...şi e sărată, nu? Marea te spală şi te sărează.
- Tu ai fost vreodată la mare?
- Nu, dar am visat c-am fost. Într-o zi mi-a intrat nisip în ochi şi am plâns toată ziua.
- Şi când ai intrat în apă ți-a trecut.
- Da şi am visat o căsuță de paie pe plajă în care o să stau şi iarna şi vara.
- Şi mai e cineva în ea?
- Suntem numai noi. A, şi marea!
- Păi şi nu plouă în căsuță când e furtună?
- Când e furtună intrăm noi în apă şi ne plimbăm pe val..." (Vama Veche- Dragostea) 
- Hai să mergem la mare!
- Aşa...pe nepregătite?
- Da, chiar aşa.
- Este ca o evadare?
- Da, fugim de lume şi ne ascundem în mare.
- Păi şi unde la mare mergem?
- La Mamaia.
- Este frumos acolo?
- Da. Este locul perfect unde să faci cunoştință pentru prima dată cu marea.
- Povesteşte-mi, cum este la mare?
- Vei vedea curând, iubito!
....

Am ajuns. Este atât de frumos! Nisipul îmi gâdilă tălpile, iar briza mării mă atinge suav şoptindu-mi un poem despre iubire. Lacrimi de fericire se rostogolesc pe obraz...
 Îngenunchiez în fața ei...
- În sfârşit te cunosc... Cuvintele sunt prea sărace pentru a-ți descrie frumusețea.
Iubitul mă cuprinde în brațe şi-mi sărută fruntea.
- Cum ți se pare marea?
- Mare şi albastră şi atât de frumoasă!
- Mergem?
- Unde?
- Să ne cazăm. Să vezi marea de sus.
- Unde ne cazăm?
- Uite acolo!
Hotel Aurora?
- Da. Este cel mai frumos hotel de pe plajă şi cea mai bună cazare din Mamaia.  Camera noastră, de la etajul şase,  are o privelişte minunată. În dreapta piscina şi marea, în stânga Aqua Magic, iar pe sus trec telegondolele.


- Vom merge cu telegondola?
- Desigur.
- În hotelul ăsta camerele sunt curate, se aspiră zilnic, se goleşte coşul de gunoi, se pune hârtie igienică. Există un frigider mic suficient pentru băuturi , sandwich-uri, dulciuri, etc., tv, aer condiționat funcțional. Şi mâncarea, ah, atât de bună! Este foarte variată şi din belsug.
- De ce îmi spui toate astea acum? Ştii că am încredere în alegerile tale.
- M-a luat valul, iubito. Pur şi simplu este singurul hotel din Mamaia în care m-am simțit cu adevărat bine.
- Mă înveți să înot?
- Desigur!
- În mare?
- Nu, iubito. Valurile Mării Negre sunt puțin cam puternice pentru un învățăcel. Mai bine înveți la piscină. Ca de, ne cazăm la un hotel cu piscină.
- Am fost odată la piscină şi nu mi-a plăcut pentru că apa era murdară şi prețul intrării a fost cam scump.
- Stai liniştită, draga mea, la acest hotel  piscinele sunt curățate zilnic, iar accesul este gratuit pe baza unei brățări pe care nu trebuie să o pierdem.
Vom avea parte de distracție la piscină. Ah,  este şi un bar de cocktailuri. Mâine bem o limonadă?
-  Sau o Piña Colada?
- Orice vrei, iubito! Şi vom asculta muzică bună.

- Îmi place că atunci când ieşim din hotel suntem direct pe plajă.
- Uite, vezi acolo?
- Da...
- Este o pasarelă la capătul căreia se ajunge în satul de vacanță plin de magazine, terase, jocuri, maşinuțe, roată, carusel şi din apropiere se poate lua telegondola din care se vede toată stațiunea Mamaia. Este superb!
...
Au trecut trei zile de când suntem aici. Totul este minunat! Însă îmi doresc să cunosc mai bine împrejurimile, istoria acestui loc, obiectivele turistice din Constanța, mai ales vestitul Cazino.
Despre Mamaia am aflat atât de multe.
Mamaia se află într-o enclavă geografică uimitoare.
Această stațiune din România este înconjurată de apă pe două laturi. Nu este o insulă, este o fâșie îngustă de plajă de o parte a lacului Siutghiol ("Lacul de lapte" în limba turcă), iar pe de altă parte, Marea Neagră.
Îmi place că marea este atât de răcoroasă şi unele pietre de pe plajă au mărimi considerabile. Vreau să mă întorc aici la iarnă pentru a vedea spectacolul "sculptural" de gheață. Din poze este de o mare frumusețe, iar în realitate sunt sigură că este extraordinar.
Nu am pierdut apusul soarelui, cu Marea Neagră scăldând coasta. O mare, care, în ciuda numelui ei, este la fel de albastră ca oricare. Totul un spectacol!
Iar îmbrățisările, săruturile şi mângâierile iubitului sunt ceea ce completează un tablou perfect.
...
Am vizitat Constanța!
Ştiam de la şcoală că fost fondată de greci, cucerită de romani și ocupată de Imperiul Otoman. A devenit un loc înfloritor în secolul al XIII-lea, când negustorii genovezi dominau Marea Neagră. Tot trecutul se reflectă în moștenirea culturală, comorile sale arheologice, monumentele istorice și ruinele sale.
Într-un tur al orașului am vizitat Cazinoul, Piața Ovidiu, Complexul mozaic roman lângă Muzeul Național de Istorie și Arheologie şi Catedrala Sfântul Petru și Pavel.
 Constanța poate fi descoperită în două sau trei zile de vizită, deoarece cele menționate mai sus reprezintă doar o mică parte din ceea ce se poate vedea în oraș, cum ar fi Moscheea sa valoroasă sau farul Genovez. Astfel că în următoarele zile vom vizita cât de multe.
...

- Ce ți-a plăcut la mare, iubito?
- Mi-a plăcut că marea m-a spălat şi m-a sărat, iar "căsuța noastră de paie", din hotelul Aurora, a fost atât de primitoare.
Mi-a plăcut atât de mult când ne-am plimbat în Constanța de-a lungul promenadei, de-a lungul coastei, cu farul la orizont și cu priveliştea frumoasă a Mării Negre. Iar în fața sculpturii dedicată poetului Mihai Eminescu alături de  Verónica Micle, am simțit atât de intens romantismul pe care îl are acest oraş.
- Ştiai că unele teorii susțin că acest personaj este de fapt Callíope, cunoscut în mitologia greacă pentru că este muza poemelor eroice?
- Da, am fost atentă când a spus Diana Slav.
...
  Te iubesc, dragul meu! Îți mulțumesc pentru această amintire prețioasă pe care mi-ai oferit-o când ne-am cunoscut.
Ce zici, ne întoarcem şi anul acesta la mare?

Articol scris pentru Spring Super Blog 2018.
Surse foto: pagina de Facebook Hotel Aurora.

Toate cele bune!
Dana Codori

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Drumul vieții

Între naştere şi moarte se află un drum de parcurs pe care îl numim Viață.  Sunt oameni care privesc viața ca pe un duşman şi sunt oameni care o trăiesc. 
Cândva am intrat într-o grădină frumoasă, cu multă verdeață şi multe flori. Era minunat acolo, însă după un timp am dorit să aflu ce e dincolo de acel loc şi am decis să pornesc în căutare de "ceva". Habar nu aveam ce căutam, dar am intrat pe un drum necunoscut neştiind ce voi găsi.  Era drumul vieții. Cărarea pe care încă sunt.  La început a fost interesant şi fascinant. Am întâlnit oameni în preajma cărora mă simțeam în siguranță. Era familia mea. Râsete, poveşti, căldură, atenție şi linişte.  Însă după câțiva ani nu ştiu ce s-a întâmplat, dar toată liniştea din sânul familiei s-a transformat într-un război.  Nu mai era soare, nu mai era căldură. S-au adunat norii şi a fost furtună.  "Hai să mergem înainte, mamă, tată! Haideți să plecăm din calea furtunii şi să reîntâlnim cerul senin!"  Dar nu...ei nu au vrut,…

Fiecare femeie merită mai mult decât culoare

Fiecare femeie este deja frumoasă și fiecare femeie poate fi chiar mai frumoasă!

Studiile recente demonstrează importanța machiajului. Acestea susțin că atunci când machiajul este purtat în mod regulat, oamenii se pot încrede în tine şi te plac mai mult. În timp ce majoritatea oamenilor preferă aspectul natural, nu există nici o negare a modului în care machiajul a transformat aspectul multora, fie că este vorba de o femeie sau de un bărbat.
Machiajul are puteri magice care fac ca aspectul să fie mai bun sau mai rău, în funcție de ceea ce transmite.
Se pare că oamenii au purtat machiaj din timpuri imemoriale, înapoi în zilele oamenilor de peșteră din Neanderthal. Potrivit unui raport de la Telegraph UK, oamenii de ştiință au descoperit o serie de pigmenți gălbui şi roşii sugerându-se ca au fost folosiți ca produse cosmetice în antichitate.  Într-un raport Sunday Times, Arnaud Aubert, psiholog experimentat și profesor asociat la Departamentul de Neuroștiințe al Universității François-…

Iubirea există în fiecare zi

De ce să sărbătorim femeile în fiecare zi şi nu doar de 8 Martie? 

Sau mai bine spus, de ce să sărbătorim iubirea în fiecare zi? 
"Dacă eu iubesc într-adevăr un om, îi iubesc pe toți oamenii, iubesc lumea, iubesc viața. Dacă pot spune cuiva ”te iubesc”, trebuie să pot spune: iubesc în tine pe toată lumea, iubesc prin tine lumea întreagă, mă iubesc și pe mine însumi prin tine."      ( Erich Fromm - Arta de a iubi) 
Şi- atunci iubirea ar fi sărbătorită în fiecare zi prin însăşi frumusețea şi puritatea ei. 
Iubirea nu aşteaptă zile speciale.
Iubirea există în fiecare zi atunci când îi permiți să treacă de barierele impuse de societate. 

Ieri a fost 8 Martie - Ziua Femeii, Ziua Mamei, dar oare de ce ar fi nevoie de o singură zi în care oamenii să alerge grăbiți după cadouri şi flori stresându-se şi îngrămădindu-se în timpul acesta care parcă uneori fuge de noi? 

Lui i-am spus că nu vreau nimic înafară de îmbrățişarea caldă în care să mă topesc după o zi în care m-am trezit cu noaptea…