File de jurnal. Lumea e-mobilitate


...am venit acasă și l-am întrebat pe tata de ce nu repară mașini din alea care nu merg cu apa aia murdară, cred că motorină sau benzină îi zice. Nu mai știu. La școală doamna a spus că astea cu care merg mașinile fac rău la mediul înconjurător și eu nu vreau să nu mai fie lumea, pentru că natura se îmbolnăvește și moare și apoi nu mai putem trăi. Tata a zis că nu este posibil ca mașinile să poată să meargă fără motorină. Nu mai vreau să fiu fotomodel! Când o să fiu mare o să construiesc o mașină care să nu facă rău la lume și care să arate ca mașina aceea frumoasă de la guma turbo și așa nici tata nu o să mai vină acasă cu miros urât și cu mâinile negre.


... peste trei luni va fi lansat în România primul SUV electric Mercedes-Benz EQC. 
În curând va fi Ziua Pământului și simt cumva că acest eveniment celebrează totodată și dragostea pentru singurul loc din Univers pe care îl știm ”acasă”: Planeta Pământ. Îmi amintesc că, undeva prin copilăria mea, visam că voi face chiar eu o astfel de mașină. Păcat că nu am înțeles fizica. Am scos la imprimantă o poză ca să o păstrez aici printre filele tale pentru a marca un moment istoric. 
Așa arată noul SUV Mercedes-Benz EQC

Ce nu știam când eram mică, era faptul că încă de pe atunci companiile auto căutau soluții pentru crearea unor autovehicule fără miros și noxe, care să păstreze comoditatea, dar mai ales să fie prietenoase mediului. Iată-mă astăzi scriind povești despre o lume mai bună. Toate poveștile au la bază o realitate născută din mintea unui vizionar. Nu doar scriitorii cred că poveștile conțin un adevăr, ci și oamenii de știință. Tocmai de aceea susțin intrarea în noua eră a tot ceea ce înseamnă e-Mobility. De ce? Pentru că îmi dă nu speranța, ci credința că viitorul va arăta așa cum mi l-am imaginat. De aceea vreau să merg în luna iunie la Auto Schunn pentru a fi prezentă la inaugurarea noului Mercedes, dar și să celebrez împreună cu ei cei 25 de ani de activitate în România. Să le spun: La mulți ani! Fie ca peste încă atâta timp să privim visul devenit în totalitate împlinit, trăind într-o societate care va fi îmbrățișat complet conceptul de e-mobilitate!  
Jurnalule, parcă-mi vorbești uneori! Auto Schunn România este partener autorizat Mercedes-Benz și e pro Eco. În sfârșit mașinile nu vor mai circula pe bază de combustibili, iar lumea se schimbă vizibil! Am destule motive să cred în posibilitatea unui viitor mai bun pentru că există e-Mobility care este însuși un ecosistem complex ce ține cont de toate aspectele care alcătuiesc punerea în funcțiune a acestui concept, privind nu doar industria de vânzări auto, ci și infrastructura, furnizorii de e-mobilitate și reglementatorii. e-Mobility înseamnă 100% electric și promite un viitor verde.

Știu că mâinile tatei nu mai miros în cer a motorină, dar totuși mă bucur că în curând mâinile niciunui mecanic auto nu vor mai fi negre și urât mirositoare.



... lumea începe să fie cu adevărat un loc mai bun și cred cu tărie în puterea naturii de a se regenera.
Când am început să văd efectele degradării mediului, mi-am dat seama că, fără să acționăm înspre bine, viitorul are șanse de-a arăta mai mult ca ruinele unui oraș antic, nicidecum cu imaginile care înfățișau regate pline de animale și verdeață pe care le vedeam în cărțile de povești.
”Poate că ruinile sunt reale, iar poveștile doar închipuiri”, mi s-a spus. Am contestat și iată că am avut dreptate când am decis să susțin intrarea în era e-Mobility.
Protestele au luat sfârșit, iar glasul nostru a fost ascultat. Asist la un moment istoric. Momentul în care adevăratele povești încep să prindă viață. În sfârșit absolut nimeni nu va mai avea dreptul de a circula pe străzi cu vechile mașini pe bază de carburanți. 
Victorie! Victorie! Victorie!

...25 de ani se lansa în România primul SUV Mercedes-Benz EQC, eveniment la care am fost prezentă. S-au întâmplat atât de multe de atunci. Iată că în doar câteva zile voi ciocni un pahar de șampanie spre celebrarea celor 50 de ani de activitate a brandului Auto Schunn România. Am fost întrebată atunci de către un reporter cum văd viitorul îmbrățișat în totalitate de conceptul e-Mobility. Tinerețea și timiditatea m-au făcut să răspund doar că ”lumea va fi un loc mai bun, mai verde, cu multe flori și  mulți copaci.” Da, stiu, e amuzant. Îmi amintesc că un sceptic a zis că piața de vânzări auto va suferi, fiindcă ”absolut nimic nu va putea înlocui sunetul clasic al cailor putere și lumea va fi un loc trist fără zgomotul sălbatic al motoarelor.”
Am recăpătat natura! Luna noiembrie a anului 2025 a fost finalul poveștilor urâte care conduceau planeta spre ruinare. Aveam 37 de ani pe-atunci și nu credeam că la 56 voi fi atât de bine. Mama și tata, sărmanii, la vârsta mea aveau o lista întreagă cu boli.
 Nu mai avem ploi acide, nu mai există smog, astmul e pe cale de dispariție, la fel și cancerul, iar bolile cardio-vasculare au scăzut procentual. Natura părea a fi în pragul colapsului, dar iată că și-a revenit fantastic. Ups, trebuie să plec. Revin îndată! 
Am ajuns în București. 
Privesc acum de pe balconul hotelului strada centrală a orașului și pot auzi păsările cântând, pot respira aer curat chiar dacă traficul este intens. Același peisaj în urmă cu 25 de ani era diametral opus. Doamne, cum era lumea pe atunci! Miros îngrozitor, motoare zgomotoase, spitale pline de bolnavi, mizerie... Ceea ce văd acum este povestea din basme. Dacă mi-ar fi spus cineva pe-atunci că electricitatea va fi gratuită, nu aș fi crezut. Lupta pentru petrol s-a încheiat demult și, chiar dacă mai e de lucrat, omenirea înțelege din ce în ce mai mult că fuga după putere este doar o iluzie. Statele dezvoltate au căzut de acord să nu mai existe arme nucleare și...
Stai că a venit Erika, robotul camerist și am uitat ideea. În fine, tot pe conceptul e-mobilitate a fost creată și ea, și toți ceilalți roboți. Oamenii ziceau că roboții le vor fura locurile de muncă, dar iată cum s-a dovedit că sunt de mare ajutor. Nimeni nu mai muncește din disperare și nu mai sacrifică nimic. Fiecare are posibilitatea de a-și împlini visele învățând și lucrând ceea ce le place.  A, mi-am amintit! Statele dezvoltate au contribuit la amplasarea de panouri solare și eoliene în țările sărace, iar corupția se pedepsește cu exilarea pe Marte, acolo unde oamenii de știință au reușit să construiască închisori tot pe baza e-Mobility.
Mă uit pe fereastră și zâmbesc.  Soarele și vântul ne sunt prieteni buni, susținând supraviețuirea prin oferirea energiei de care ne putem folosi fără a distruge natura.
Istoria se repetă. Peste câteva zile, la serbarea jubileului Auto Schunn, Mercedes-Benz EQC SkyWings25 va fi lansat în România. Primul Mercedes care va circula deasupra solului și care îmbracă conceptul de Nano-Teh împreună cu e-Mobility, având capacitatea de a proteja oamenii și de a se regenera în urma unui impact.
Gata, merg să mă pregătesc că e târziu. Diseară, ca de obicei, voi privi Calea Lactee cu ochiul liber. 
A, era să uit! Am găsit această hârtiuță într-unul dintre jurnale. O las aici. 
Convorbire între Bertha și Carl Benz 





Articol scris în cadrul competiției SuperBlog - ediția de primăvară 
Proba 2: Un viitor definit de e-Mobility, sponsor Auto Schunn România 



Surse foto: File de jurnal - fotografii personale , 
                     convorbire: text din ”Pionerul automobilelor” (Robert Steudtner, Frauke Poolman)
                     foto Mercedes-Benz EQC : Auto Schunn. ro 

* Textul este ficțiune 
                     








Comentarii

  1. Să sperăm că în câțiva ani nu vom mai fi coșul de gunoi al autovehiculelor aruncate de alții și vom putea respira cu adevărat aer. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat compus acest articol despre e-mobilitate. Multă baftă în competiție!

    RăspundețiȘtergere
  3. Briliant articolul! Pot sa scriu, daca vrei, si cu majuscule! :) Felicitari, Dana! Really! Sper ca juriul sa ii acorde fix premiul 1. Plus felicitarile de rigoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai surprins enorm cu acest articol, având în vedere că am mai citit câteva la această probă. Minunat! Sper să fie răsplătit cum se cuvine de juriu. Felicitări și mult succes! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos articolul. O poveste frumoasa. Felicitări și mult succes în competiție!

    RăspundețiȘtergere
  6. Inspirata abordare. Imaginatie cat cuprinde si curaj fara economie :) Succes!

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesantă abordare! Să dea Domnu ca peste 25 de ani situatia să fie așa ca-n jurnalele tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la utopie la realism e doar un pas. Motoarele se pun în mişcare, la început pornesc mai greoi, însă după ce prind viteză chiar şi dacă ar fi oprite, vor merge din inerție.
      Mulțumesc!

      Ștergere
  8. Crezi ca in 25 de ani chiar apare masina ce va zbura de la sol pentru marea populatie? De va fi asa, vreau si eu 3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred că va apărea chiar şi mai devreme. Fă o precomandă de pe-acum. :)))

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cea mai frumoasă țară din lume pentru vacanța de vară

Fericire totală de la prima gură de cafea

Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai