5 lucruri pe care le putem face pentru a contribui la un viitor mai bun


În ultima vreme se dezbate foarte intens tema viitorului. Se dă o luptă de conștientizare a amprentei pe care o lăsăm în urma noastră, care, din câte se pare începe să afecteze din ce în ce mai mult mediul înconjurător.


Sunt oameni care lasă urme grave și oameni care se luptă să le repare, oameni care participă intens pentru a asigura omenirii un viitor cât mai bun.
Una dintre cele mai bune decizii luate în ultima vreme este Acordul de la Paris. Organizația Națiunilor Unite a decis să facă un tratat privind schimbările climatice, reglementând astfel măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020. Acest acord a fost negociat în COP-21 la Paris, fiind aprobat în data de 12 decembrie 2015.
Principalul element al acestui Acord constă în menținerea creșterii temperaturii la nivel global sub 2 grade Celsius, făcând tot posibilul de a ține o limită de 1,5 grade Celsius. Pe lângă asta, fiecare țară a prezentat planuri de acțiune pentru a menține limita poluării, iar la fiecare 5 ani se vor comunica contribuțiile statelor pentru a stabili noi obiective. Alt aspect constă în comunicarea între state a  rezultatelor obținute în urma eforturilor depuse pentru a asigura transparența și supravegherea planurilor. Un alt lucru extraordinar este faptul că Uniunea Europeană și alte țări dezvoltate vor oferi, pe tot parcursul acestui proiect, finanțare pentru combaterea schimbărilor climatice.
România este stat participant al Acordului de la Paris, fapt pentru care în prezent se derulează nenumărate proiecte care să protejeze mediul înconjurător.

Schimbările climatice sunt o reală problemă care ne afectează pe toți, fapt pentru care cel mai bun lucru pe care l-am putea face pentru a ne îngriji de viitorul acestei planete este să luăm parte fiecare dintre noi la a susține proiectele care au scopul de a face doar bine.

Iată 5 lucruri simple pe care le putem face fiecare 
dintre noi pentru a contribui la un viitor mai bun: 

1. Să reciclăm

Poate că lipsește infrastructura și lipsa informațiilor, însă o mică schimbare asupra mentalității poate avea efecte foarte pozitive. Simplul fapt de a selecta gunoiul poate vi se pare inutil, însă este foarte important. S-a tot discutat despre țări dezvoltate care fac acest lucru, având tomberoane separate pentru resturile de mâncare, pentru hârtie, pentru plastic și pentru sticlă. Mai nou bidoanele și sticlele se plătesc și se returnează la magazine. Iată că acest sistem de reciclare a ajuns și în țara noastră și există posibilitatea atât de simplă și la îndemână de a ajuta planeta. Încă ceva: pentru baterii și becuri sunt locuri special amenajate în magazine unde se pot lăsa, și un lucru extrem de important: medicamentele expirate se returnează la farmacii, evitând aruncarea lor la tomberoane. 

2. Să reducem consumul de plastic

Pungi, punguțe, pungulițe, peste tot pungi. Supermarketurile au introdus deja sacoșele reciclabile, dar există o variantă mai bună și mai rezistentă: traista de pânză. Ce e fain la ea? O poți face exact pe placul tău și rezistă ani întregi. În plus este foarte la modă. Altceva? În loc de bidoane de apă, caserole de plastic, farfurii de unică folosință, tacâmuri și tot soiul de obiecte din uzul zilnic care sunt fabricate din plastic, se pot folosi produsele biodegradabile și, crede-mă, gama lor este largă, de la pungi, pungi, pungi, până la ambalajul produselor de curățenie.

3. Să stingem lumina și să închidem apa 


”Stinge lumina, arată-mi calea”/ de vine dracu spune-i, hai valea. Da, știu, multora ne este frică de întuneric. Că o fi rămas frica de bau-bau sau pur și simplu așa ne-am obișnuit, acest lucru trebuie să înceteze. Dacă este fobie (și vă înțeleg), folosiți măcar becuri economice sau altă soluție ar fi amenajarea de panouri solare. Cât despre apă, ei bine, voi da două exemple: Primul - când te speli pe dinți oprește apa și pornește-o când este timpul să te clătești. Al doilea: dacă încă speli vasele la chiuvetă, umple chiuveta cu apă caldă, pune detergent, spală vasele, apoi doar clătește-le sub robinet. Așa, pe stilul vechi și economic, pe când unii dintre noi mergeau la fântână și clăteau vasele cu o găleată de apă. Bun, bonus: mai puteți totuși să nu aruncați în coșul de rufe hainele încă bune de purtat, astfel, deși mașinile de spălat moderne reduc drastic consumul de apă, puteți să-l reduceți și mai mult. 

4. Să ne facem case active


Casa activă sau nZEB. Ce înseamnă? nZeb se traduce în engleză prin ”Nearly Zero Energy Buildings”, deci case cu un consum aproape de zero. Aceste case pot fi amplasate oriunde și fac parte dintr-una dintre strategiile Acordului de la Paris pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon. 
O casă activă este o casă care combină perfect eficiența energetică cu un confort foarte ridicat prin standarde ridicate care au un respect deosebit pentru mediul înconjurător și care clădesc drumul spre normalitate. Cel mai important aspect al acestei case este consumul scăzut, dar pe lângă aceasta, o casă activă înseamnă și o investiție pe măsură datorită faptului că poate fi generatoare de venituri. De exemplu, amplasarea de panouri solare. Cum pot aduce venit panourile solare? Simplu: se consumă mai puțin decât se folosește. Energia acumulată se transferă în rețea, de unde și venitul. Ceea ce se oferă, se plătește. Este doar un exemplu, dar pe lângă acesta, pornind de la materialele de construcție există un întreg ansamblu de resurse pe care îl oferă o astfel de casă. Fără să realizăm, mulți dintre noi respirăm un aer nociv în căminele noastre, însă sistemul pe care îl folosește casa activă, poate oferi o sursă de aer proaspăt și curat. 
Pentru a avea o astfel de casă există două modalități: construirea de la zero a acesteia sau renovarea clădirii vechi. Construirea uneia noi ori transformarea celei vechi, va parcurge mai multe etape care se conformează unor standarde foarte exigente, clădirea fiind supusă încă din faza de proiectare unor teste, simulări și calcule energetice menite să determine parametri definitorii casei active. 


Pare complicat, dar în realitate este foarte simplu deoarece, pentru a avea o astfel de casă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să apelați la un birou de proiectare cu servicii auxiliare, iar cel mai bun de pe piață la momentul actual este AIA Proiect, cu o experiență vastă în domeniul construcțiilor, oferind servicii de audit energetic, evaluare imobiliară și planuri urbanistice, punând totodată la dispoziția beneficiarilor o gamă impresionantă de proiecte de case
Imaginați-vă cât de mult v-ar schimba viața acești oameni care participă activ la un viitor mai bun doar prin faptul că și-au dat toată silința să facă posibil în România construirea de case nZEB. 
Imaginați-vă ce înseamnă un consum aproape de zero. Adio facturi! Adio stres! Adio viață muncită doar pentru a plăti! Bun venit relaxare, sănătate, bun venit venituri! - asta sună bine. Deja visez cu ochii deschiși cum stau pe o canapea mare, citind o carte, un ceai cald pe măsuță, bucurându-mă de siguranța pe care mi-o oferă minunata mea căsuță în timp ce simt mândria că particip la diminuarea poluării, îngrijindu-mă de mine, de familie și totodată protejând natura. 


5. Să plantăm copaci 

Dacă tot ne facem căsuțe, tradiția spune că trebuie să plantăm și un copac. Ei bine, hai să plantăm cât mai mulți că este loc destul. Personal privesc copacii ca pe niște entități menite să ne protejeze susținându-ne viața. Statisticile Eurostat arată că fiecare european emite în decursul unui an aproximativ zece tone de dioxid de carbon, iar un copac reușește să absoarbă în același timp doar zece procente. Amprenta maximă de carbon considerată acceptabilă este de doar două tone pe an. Așadar, pe lângă toate cele enumerate mai sus, plantarea copacilor este o metodă bună de a participa la reducerea emisiilor de CO2. 

Ar mai fi metode de adăugat, însă mă voi opri aici sperând că fiecare dintre noi va pune mâna de la mână pentru a proteja mediul înconjurător, realizând că tot ceea ce facem în prezent construiește viitorul. Să conștientizăm că planeta noastră nu este un loc cu resurse nelimitate și că viitorul copiilor noștri depinde de noi. 
Toate cele bune! 
Dana Codori 




Articol scris în cadrul competiției Spring SuperBlog 2019 
Proba a cincea - Casa viitorului se proiectează acum / AIA Proiect 

Documentare: AIAProiect.ro,activehouse.ro ,  Center for Reasearch and Tehnology Hellas, consilliumeuropa.eu 


surse foto:
1 - qimono / Pixabay
2 - OpenClipartVectors / Pixabay
3 - stux / Pixabay
4 - Morgan4uall / Pixabay
5 - Center for Reasearch and Tehnology Hellas
5 - AiaProiect.ro
6 - GDJ / Pixabay

Comentarii

  1. E bine sa ne reamintim cat mai des, pana ajungem la a fi un reflex, protejarea mediului. Iar o casa activa, le include pe toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, protejarea mediului trebuie să devină un reflex. Casa activă include foarte multe, are o grămadă de beneficii şi este o idee genială, însă reciclarea, gunoiul de pe străzi, selectarea gunoiului, reducerea consumului de plastic, etc., etc., țin tot de noi.

      Ștergere
  2. Ai puncat foarte bine. Mi-ar plăcea să ținem cât mai mult cont de aceste lucruri, iar casa activă să fie tot mai prezentă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Ar fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am face.

      Ștergere
  3. Da, cred că ar trebui să începem să avem grijă de mediu. Tot citind despre astfel de case, chiar mi-ar plăcea ca in viitor să devină normale, tu ceva de care auzim când și când.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După cât de multe am citit, se pare că se impune statelor renovarea clădirilor vechi cu acest concept de casă activă. Deci sunt şanse mari ca în viitor să fie ceva normal.

      Ștergere
  4. Când te gândești că multe din aceste sfaturi ar trebui să le știm din manualul de științe ale naturii. Dar cine să ia aminte? Dacă nu ne-a plăcut cartea...vieții. Frumos articol și educativ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulți ştiu toate acestea, daf puterea exemplului este cea mai bună formă de a învăța să ne însuşim obiceiuri.
      Mulțumesc!

      Ștergere
  5. Foarte frumos articolul! Imi place cum ai scris si ai evidentiat totul! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări pentru aceste idei! Cu toții ar trebui sa le punem în practică ușor ușor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Vreau să cred că din ce în ce mai mulți încep să le pună în practică.

      Ștergere
  7. Am incercat de doua ori sa fac reciclare selectiva. Prima data m-am pricopsit cu un sobolan care mi-a intrat in casa. Adunasem 60 de kg de hartie si carton, un sac de pungi.folie si recipiente de plastic, saci cu sticle PET si cateva aparate electrocasnice inca functionale. Pe acestea am primit 6 lei.
    Tura 2 de reciclat a insemnat aproximativ 50 de PET-uri pe care nu am avut unde sa le dau. In ideea de loc amenajat ptr reciclare de o firma profesionista. Pana la urma le-a donat sotul la un colt de strada cu colectare de fier vechi. Rusine Kaufland ca ai locatiile inchise cu lacat, toate in zona Rahova, Sebastian, Ferentari...
    Iar de economie am disperat sotul, poate se atunge ceva si de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În mod normal ar trebui să existe tomberoane, nu să adune omul tone de hârtie, plastic ori sticlă. În Germania nu se plăteşte reciclarea. Când cumperi un bax de apă, plăteşti şi bidoanele, apoi primeşti de la tonomat suma înapoi când le"returnezi".
      Nu ştiu de ce Kaufland ține locațiile închise cu lacăt, dar nu este normal, mai ales că supermafketurile ar trebui să susțină real reciclarea, nu doar de fațadă.

      Ștergere
    2. In zona unde locuiesc eu... nu gasesti mai nimic. Iar faptul ca sotul a umblat o ora si jumatate sa dea acele zeci de sticle si ce mai avea in masina l-a facut sa se simta penibil si mi-s zis ceva de dulce cu colectarea mea selectiva.

      Ștergere
  8. Foartr frumos articolul tau. Din pacate la capitolul reciclare stam foarte prost comparativ cu alte tari, iar casa activa suna extrem de bine. Succes in competitie

    RăspundețiȘtergere
  9. Din păcate ne-am născut cu obiceiuri rele. Fain ar fi sa putem pune în aplicare tot ce ai spus tu în articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ne-am născut cu obiceiuri rele, ci le-am învățat. Oricum, părinții noştri şi daca ar fi vrut să recicleze, n-ar fi avut cum. Fără un sistem bine pus la punct, te lupți cu morile de vânt. Acum, pas cu pas ne îndreptăm spre normal.

      Ștergere
  10. De curand in complexul unde locuiesc au pus tomberoane separate pentru reciclat, a durat cam 1 an sa ni se aprobe aceasta cerere, ma bucur ca in sfarsit au acceptat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine! Nu înțeleg ce era atât de complex de aprobat de a durat un an, dar e bine că sunt acolo în sfârşit. În fond nici nu trebuiau locatarii să facă cerere...

      Ștergere
  11. Ce bine ar fi daca din ce in ce mai multi oameni ar constientiza cat de important este sa avem grija de mediul in care traim. O casa activa mi-ar placea si mie. Sper sa reusesc vreodata sa o am.

    RăspundețiȘtergere
  12. Colectez selectiv de când mă știu. Când eram elevă aveam "normă" de maculatură, polietilenă, deșeuri textile, sticle și borcane. De vreun an sau doi am primit la bloc tomberoane separate. La ce bun dacă doar eu le respect semnificația?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate totuşi se va întâmpla ca în povestea "Popa Tanda" şi lumea va urma exemplul tău.
      Unde locuiesc eu, gunoiul se plăteşte şi selectarea incorectă se amendează. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cea mai frumoasă țară din lume pentru vacanța de vară

Fericire totală de la prima gură de cafea

Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai